A Travellerspoint blog

Dag 21 met de ZWIT - too

rain

Vrijdag, 31 augustus
De weersverwachtingen zijn ronduit slecht. Wil je zon opzoeken moet je een paar honderd kilometer zuidelijker en dat gaat het niet worden. Vannacht heeft het een paar keer geregend en stevig gewaaid. Maar de voortent staat strak en de stormbanden zitten diep in de grond verankerd.
Anneke en ik hebben een ei gelegd: we gaan naar Aosta, schuin onder de St. Bernhard Tunnel. Vandaar uit kunnen we westwaarts gaan, Frankrijk in, of noordwaarts naar Zwitserland. Dat zien we nog wel.
Eerst maar even over vandaag. Hier in Baveno staat een heel oude kerk: Chiesa Santi Gervaso e Protasio. We veronderstellen dat het redelijk te bewandelen is en dat bleek ook zo te zijn. Het kerkje is een typisch voorbeeld van de Romaanse architectuur. De klokkentoren van zes verdiepingen hoog en met een carillon, is gebouwd tussen 1050 en 1075 n.C. De kerk zelf is ontstaan in 1150 en dat duurde ook zo’n 25 jaar voor die af was. Links daarvan loopt een galerij met pilaren met aan de wand fresco’s van de kruisweg. Goeddeels nog zichtbaar. Ook in het kerkje zijn geweldige muurschilderingen te zien: een lust voor het oog. Verder staat er nog een klein kapelletje “van het heilige graf”. In een nieuw bijgebouw is een expositie te zien over hoe het roze marmer van Baveno gewonnen wordt, vroeger en nu. Interessant. Baveno ’s Roze Marmer schijnt heel beroemd (en duur) te zijn.
De voorspelde plensbuien blijven uit en soms kunnen we even van de zon genieten. Als het waait wordt het gelijk koud. Om half vijf besluiten we om de voortent met alles d’rum und d’ran alvast neer te halen, schoon te maken en op te ruimen. We lenen van Karin even een bezem en vegen de voortentmat ook even aan. Ook opgeruimd. Er staat nu een kale caravan, zodat we morgen op tijd richting Aosta kunnen rijden. De afstand volgens Truus is een kleine 190 kilometer, dus da’s niet te gek. We zitten alweer binnen, maar wel met de deur open en redelijk warme kleding aan.

Posted by zwit.too 09:09 Archived in Italy

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint